вівторок, 13 березня 2012 р.

Перший фестиваль - конкурс української пісні
кримських авторів










Є УКРАЇНСЬКА ПІСНЯ В КРИМУ! 

26 грудня у концертному залі Гарнізонного будинку офіцерів відбулося чергове «Світличне» пісенне свято: вперше в Криму (а «Кримська світлиця» взагалі завжди усе робить першою!) ми провели фестиваль-конкурс українських пісень, створених нашими земляками — авторами з благословенного кримського краю.
Допомагав нам готувати цей фестиваль оргкомітет, до складу якого увійшли фахівці із Сімферопольського музучилища, Гарнізонного будинку офіцерів, Кримського республіканського відділення Національної Всеукраїнської музичної спілки, Кримської філії Наукового товариства ім. Т. Шевченка, Всеукраїнського інформаційно-культурного центру, відомі кримські артисти, співаки, музиканти.
Кримська земля славиться пісенними талантами — і композиторами, і поетами-піснярами. Пригадаймо хоча б славетний «Запорозький марш» нашого знаменитого земляка-кобзаря Євгена Адамцевича, чия могила у с. Холмівці Бахчисарайського району. На весь світ відома невмируща пісня «Повій, вітре, на Вкраїну» на слова похованого в Ялті лікаря і поета Степана Руданського.
А що ж сьогодні? Чи проростає-твориться на кримській землі своя, власна, місцевими кримськими авторами створена, українська пісня? Чи конкурентоспроможна вона? Чи чується у Криму, чи пробивається на сцену, в ефір, до слухачів?
Заявки на участь у нашому конкурсі подали понад два десятки авторів — як професійних, так і аматорів. Журі відібрало з-понад півсотні запропонованих на конкурс творів найкращі і сформувало з них концертну програму. Це було непростим завданням, бо українських пісень «з кримською пропискою», причому, створених не лише етнічними українцями, але й представниками інших національностей, у заявках було дуже багато. Щоб вкластися у відведений для нашого концерту час, журі дозволило кожному конкурсанту представити лише один-два зі своїх творів.
Очолити журі ми попросили Заслужену артистку України, солістку Кримської державної філармонії, нашого «кримського соловейка», відзначену нещодавно орденом княгині Ольги Наталю Степанівну Безкоровайну. До складу журі увійшли також: заступник голови Кримського відділення Всеукраїнської музичної спілки Лариса Іллівна Мартиненко, викладач Сімферопольського музичного училища ім. П. І. Чайковського Анатолій Йосипович Клименко, лауреат міжнародних конкурсів, Заслужений працівник культури Автономної Республіки Крим, композитор, музикант, художній керівник багатьох співочих колективів Микола Олександрович Прищепа, керівник дитячої театральної студії «Світанок», Заслужений працівник культури України Алла Володимирівна Петрова.
На початку концерту привітали гостей та учасників фестивалю-конкурсу Перший заступник Постійного Представника Президента України в Криму Євген Драп’ятий, єпископ Сімферопольський і Кримський Климент Української православної церкви Київського патріархату. Виконав кілька прекрасних церковних творів камерний хор духовної музики «Спас», які написав художній керівник і диригент цього колективу Андрій Крупицький.
І ось – розпочався сам конкурс її Величності — Української Пісні. Саме Пісню всі разом ми мали оцінити, той сценічний образ, той сплав Мелодії, Слова і Виконання, що змушує серця битися в унісон, що переймає подих, зронює сльози, бентежить — до мурашок по тілу! — що очищає і возвеличує душу.
Віддаючи данину пам’яті нашому славетному землякові Степану Руданському, першу пісню концерту на його слова і на музику Людмили Александрової «Повій, вітре, на Вкраїну» виконав сімферополець Микола Йосипович Москаленко, акомпанував якому на баяні Олександр Костогризов.
Полковник у відставці, пенсіонер із села Укромне Сімферопольського району Микола Олександрович Клименко під власний акомпанемент на гітарі заспівав авторську пісню «Збережімо Україну».
Українським бризом війнуло із Севастополя! Катерина Дерибасова — учениця одинадцятого класу севастопольської школи № 19 виконала пісню «Зійду я місяцем над морем», слова до якої написав голова Севастопольської «Просвіти» Володимир Проценко, музику — Тетяна Великодворська.
Заслужений працівник культури Криму, лауреат премії АРК Орест Мартинів порадував глядачів задушевним виконанням пісень кримських авторів: «Співай, мій друже!» на слова редактора відділу літератури «Кримської світлиці» Данила Андрійовича Кононенка та музику Володимира Могильницького; прозвучав своєрідний ліричний гімн Сімферополю на слова голови Кримської філії Наукового товариства ім. Т. Шевченка, академіка, симиренкознавця Петра Васильовича Вольвача та музику В’ячеслава Боброва «Біле місто над Салгіром»; марш на слова Леоніда Янчука і музику Дмитра Малого — «Пісня українських моряків» та пісня про рідне село Якова Миколайовича Гордійчука (автора слів) «Карпівці».
Учасниці ансамблю «Дивограй» представили музичні твори свого керівника сімферопольця Миколи Олександровича Прищепи.
Вразила усіх присутніх сильним голосом, артистизмом, професіоналізмом з піснею «Я кохаю тебе» на слова Л. Огурцової та музику Ангеліни Карпенко студентка Кримського університету культури, мистецтв та туризму, лауреат багатьох міжнародних фестивалів Діляра Махмудова.
Запалив зал своєю енергетикою, майстерним, нестандартним виконанням Заслужений діяч мистецтв України, лауреат премії Автономної Республіки Крим Февзі Алієв. Він заспівав пісню «Мій Крим», музику до якої написав сам на слова юної кримчанки Яніни Щербань, яка зараз навчається в Острозькій академії.
Механізатор із села Мазанки Сімферопольського району Михайло Хуторянський виконав пісню «Суничні роси», музику до якої написав Михайло Савченко із с. Мазанки, слова Л. Дудникової. Пісні Михайла Савченка виконували і Вікторія Кадайтес «Мамині вишні» (слова С. Онищенка) та Ольга Сунько — студентка Таврійського національного університету («Ніхто, крім тебе» — на слова А. Лихошвая).
Олена Горьковенко із села Холмівки Бахчисарайського району, справжнє відкриття конкурсу «А в тебе є пісня — до душі стежинка!», який нещодавно феєрично провела «Кримська світлиця», виконала душевну, ліричну пісню на слова Аркадія Вакуленка та музику Андрія Сидорова «Лелеки» і «Місхорський ноктюрн» — музика Л. Поляковського на вірш кримського поета Анатолія Мілявського, якого переклали українською мовою Юлія Качула і сама виконавиця.
Учениця Української гімназії м. Сімферополя Олександра Голубова заспівала пісню «Зіронька» на слова Л. Огурцової та музику Ангеліни Карпенко.
Співачка із міста Саки, лауреат багатьох фестивалів авторської пісні, до речі, переможниця першого пісенного конкурсу «Кримської світлиці» — «Львівська струна — на кримський лад», викладач музичної школи Ірина Єрмолова вразила присутніх професійною грою на гітарі, незвичайним голосом та піснями, музику до яких вона написала сама — «Дощі» (слова Йосипа Фіштика) і «Птах» (слова Світлани Макаревської).
Знову на сцені — Севастополь! Учасниці вокального ансамблю «Севастопольчанка» виконали пісню «Сонячна долина» (музика керівника ансамблю Тамари Маслової, слова — голови севастопольської «Просвіти» Володимира Проценка).
Лауреати міжнародних конкурсів дует «Чайки» — Тетяна Скрипка і Антоніна Дмитрухіна майстерно, з натхненням виконали пісні «Чорні очі» та «Прилетіли лебеді», які створили сімферопольські автори — Володимир Григорович Мамецький (слова), і композитор Людмила Миколаївна Тимощенко.
«Марш столиці Криму» (слова Леоніда Янчука, художника, який, до речі, створив емблему нашого фестивалю, музика Миколи Прищепи) заспівав студент ТНУ Сергій Сидоренко.
Остання пісня концерту була присвячена усім матусям на землі. «Мамо, вічно будь!», cлова і музику до якої написав Віктор Качула, прозвучала у виконанні Золотого голосу Таврійського національного університету Юлії Качули.
На цьому конкурсний концерт завершився. Голова журі, Заслужена артистка України Наталя Безкоровайна вручила усім учасникам, усіх їх назвавши переможцями, дипломи за активну участь у відродженні і розвитку національної культури, популяризацію сучасної української пісні, збереження духовного і культурного надбання українського народу. За рішенням журі, головний приз — DVD-програвач отримали переможці Першого фестивалю-конкурсу української пісні кримських авторів — учасники ансамблю «Дивограй».
Oсь і закінчилось наше свято, але не закінчується зустріч з Піснею. Вона залишається з нами — завжди підтримує, додає наснаги, піднімає настрій, чарує і зворушує. Тож до нових конкурсів, зустрічей, до нових пісень — у новому пісенному році!!!
Юлія КАЧУЛА.

Немає коментарів:

Дописати коментар